По време на безмилостно клане са убити около 30 000 турци

...
По време на безмилостно клане са убити около 30 000 турци
Коментари Харесай

Как венецианците прецакват турския флот

По време на безмилостно кръвопролитие са убити към 30 000 турци и още толкоз са хванати в плен

Миналия петък в Политическите разкопки написах за разузнаването на Венецианската република в Османската империя. Днес ви предлагам втората част.

Една от точките, на които италианските разузнавачи е трябвало да извърнат изключително внимание, е османският флот. Както е известно, Венеция е морска република, и значително съществуването й, защитата на острови, в това число и в Егейско море, както и търговията с Близкия Изток, значително са зависели от мощта на Венецианския флот. Вече описахме по какъв начин османците строят флота в затвореното Черно море, до който венецианските кораби и техните секрети съдружници – калабрийските пирати, не могат да обхванат. Но венециански разузнавачи разказват по какъв начин турците набират екипажи за своите 300 кораба.

Цифрата не е определена инцидентно – те постоянно трябвало да имат 100 кораба повече от Венеция, която разполага с към 200. Противно на необятното мнение, че на османските кораби гребците са плебеи, това не е правилно. Гребците са наемни против възнаграждение гърци и българи християни от черноморските и беломорските градове, а също и калабрийци. В Истанбул е имало цялостен квартал, наименуван Нова Калабрия, където живеели към 60 000 италианци точно от Калабрия.

Венецианците предизвестяват за всяко повишение на заплатите им – по този начин да вземем за пример веднъж турците от две акчета (акче – сребърна монета от 1 грам), които плащали всекидневно на своите християнски гребци, повишили го на три акчета, което привлякло доста кораби от Италия, включително и гребци от венецианския флот. Затова разузнавачите бият паника, че и Венеция би трябвало да вдигне заплатите на своите гребци. Венецианските разузнавачи с невиждан екстаз разказват огромната победа при Лепанто през 1570 година. До тогава непознат флот не е побеждавал османския флот. Дори фамозният италиански адмирал Андреа Дория, на който и до момента кръщават най-големия пасажерски транспортен съд, единствено 8 години по-рано е претърпял унизително проваляне в борбата при град Превезе.

През 1570 година обединеният европейски флот на Венеция – 208 кораби и стотина кораби от Австрия, Испания и папската страна, стартира да се строява пред залива на Лепанто, където се намира османският флот. Това са шест големи многопалубни галеаси (големи галери), които са доста по-ефективни от еднопалубната галера. Гребците на тези галеаси не могат да ги мръднат и по тази причина те са влачени на буксир от други по-малки кораби.

Турците примират от боязън и вършат огромната неточност да остават европейските кораби да се строят. Там венецианците правят нещо невиждано. Качват на корабите православни свещеници да закълнат българите и гърците, които са 90 на 100 от техните екипажи. Всъщност единствено офицерите са венецианци. И към този момент преди багра, който е плануван за 12 на обед, италианският адмирал заповядва корабите да спуснат националните си флагове.

Настъпила тиха суматоха така и така сърцата на християнските моряци са в петите. Сега този знак го схващат доста добре, значи „ отказвам се “. Те споделят: Поне да бяхме пробвали. Но в идващия миг над 300 мачти на християнските кораби се издига едно знаме – голям червен байрак с бял кръст на него. Екипажите потеглят с всички сили на пердах. Шестте галеаси, които малко преди този момент не са могли да бъдат помръднати, се носят като стрели под напъващите им се гребци.

Прорязват турският военен ред и разпердушинват с многопалубните си батареи и турските кораби, намиращи се към тях. Останалите европейски кораби не следват никаква заповед и не се подчиняват на никакъв ред. Всеки желае да се докопа до една турска галера, да се вкопчи в нея на абордаж и да изсипе въоръжените със саби, ятагани, брадви моряци на турската палуба.

Настъпва безмилостно кръвопролитие. Около 30 000 турци са убити, 30 000 са хванати в плен, а 30 кораба се предават с 9000 моряци, защото са християни, и минават на страната на своите братя. Тази първа победа към този момент ще бъде последвана от многократни други победи през идващите войни. Затова мнозина я считат за залеза на Османската империя.

Венециански разузнавачи дават и доста сведения за кръвния налог. Те споделят нещо, което е малко ново за общите разбирания в България. Че това не е налог да се попълни персоналната армия на султана, а събиране на деца към този момент в много зрелост – 14-16 годишни, с цел да минат през едно учебно заведение, откакто бъдат помохамеданчени, несъмнено, да бъдат подготвени за административни военни фрагменти на империята. Тоест, това е нещо като пасажерски корпус, каквито има във всички европейски страни по това време. А в България още по времето на кан Омуртаг. Това са фамозните хора на кана, които срещаме в разнообразни надписи, открити в Североизточна България. Той написа, че децата не не помнят рода си, не не помнят и роднините си и поддържат като цяло положителни връзки с тях.

Много от тях остават и криптохристияни (скрити християни) и по тази причина толкоз доста църкви и манастири са издигнати точно от еничари под предлога, който можем да срещнем из цяла България – от Поморие да Скопие – че лековитата вода на Аязмото сякаш оздравила болната жена на съответния административен или боен шеф.

Интересно след психическите оценки, които дават на великите везири – те всички били някогашни християни – ренегати, и са попаднали там посредством пасажерския корпус, който на турски се е наричал корпус на аджеми-огланите. Между тях имало и много българи. Най-любопитен е един Мехмед през втората половина на XVI век, който бил популярен везир, шоп от едно софийско село, който бил мирен, отегчителен – не бил пробван още на война.

Но най-интересното е, че написа, че дължал поста си на своята сестра, която била обичана жена на султана, т.е. шопкинята съумяла някак си да превземе султана. И била много по-хитра от украинката Кьосем, защото открила с майката на султана (за разлика от украинката) доста положителни връзки. Според венецианския шпионин – те колели и те бесели в двора на султана. Нямало метод някой да порасне без да мине през тях и да бъде утвърден.

Любопитно е и по какъв начин приключва историята с кръвния налог. Тогава виждаме първите признаци на чудовищна корупция в нашето общество, от което не можем да се отървем и през днешния ден. Забелязали, че доста турци умират по бойните фронтове, а вдовиците им не могат да изхранят децата. Българите стартират да изкупуват мъжките момчета против няколко златни лири (имали ги, защото производството и бизнесът бил оставен на тях от османската власт), подкупвали и тези, които ги събират – бостанбашията, и изпращали точно тях в двора в Истанбул. Там проверявали пишките на събраните момчета и установявали какъв брой от тях са били обрязани.

Забелязали, че процентът пораства до момента в който към 1630 година достигнал 95%. В 1632 година заради тази причина султанът отменил кръвния налог, защото той изгубил смисъла си. Смисълът му е бил да събира най-хубавото като качества – мъжки и умствени, от християнските нации. А на процедура събирал своите.

Еничарите останали още дълго – до 1826 година, само че към този момент били потомствени. Тоест към този момент съществуващите към 1632 година еничари били разселени из провинцията – основно българските земи, и еничарите били нещо като охранители на градовете. Занаятчиите ги наемали, с цел да пазят нощно време чаршията против несъмнено възнаграждение, несъмнено, и те съзнателно изпълнявали отговорностите си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР